Prehrana

Prehrana

V vseh waldorfskih ustanovah, kjer za svoje otroke pripravljajo dnevne obroke, namenjajo temu vprašanju veliko pozornosti. Splošno znano je namreč, da način prehranjevanja ne vpliva samo na zdravje, temveč posredno tudi na učne sposobnosti otrok, predvsem na zbranost.

Na jedilnikih so predvsem jedi, ki dajejo otroškemu organizmu dovolj vitaminov in hranilnih snovi. Pripravljene so tako, da ohranjajo hranilno vrednost pridelkov – to so predvsem polnovredna žita, neglazirani riž, sveža zelenjava in sadje. Zelo pomembno je tudi, na kakšen način so bili ti pridelki gojeni, zato se pri pripravah jedi pretežno uporabljajo bio-dinamični ali vsaj biološko pridelani proizvodi.

Ali bo prehrana v celoti vegetarijanska ali ne, se odločajo starši skupaj z učitelji.

Malice v Waldorfski šoli Maribor pripravlja kuharica ga. Ines Blažič.

Kosila pripravlja Peter Rajšek s.p.

Vsem staršem, ki jih zanima antropozofski oz. waldorfski pogled na prehrano otroka in odraslega toplo priporočamo branje knjige "Celostna prehrana skozi življenje" g. Michaela Kassnerja, ki je zapis predavanja za člane Društva Ajda iz leta 2001. Za dovoljenje za objavo se najlepše zahvaljujemo založbi Ajda! Knjiga v pdf ...

Prijave in odjave šolske prehrane sprejemamo do 8. ure zjutraj:

- s SMS na telefon: 030 643 303,

- na šolski telefon 02 251 63 34,

- z obvestilom v košarici pod jedilniki, ki so razobešeni na šolskem hodniku,

- z obvestilom na

prehrana@waldorf-maribor.si

Kdo nam kuha

Peter in Andreja Rajšek s svojimi zaposlenimi skrbita za prehrano v waldorfskih vrtcih v Mariboru od leta 2012 in od leta 2013 tudi za waldorfsko šolo.

S kuhanjem se ukvarjata že 25 let. Svoje izkušnje sta nabirala tudi v tujini, sedaj pa imata že 18 let svoj lokal. Andreja je opravila seminar za waldorfsko vzgojiteljico in svoje znanje prenaša tudi v kuhinjo. Peter se je izobraževal v Švici v Dornachu, v antropozofski kuhinji, kamor zahaja tudi na seminarje o prehrani in v waldorfski šoli v Gradcu. Svoje znanje in bogate izkušnje prenašata v jedilnike. Ekološka in vegetarijanska kuhinja jim je bila vedno blizu, zato sta v tem prepoznala izziv. Za kuhanje v waldorfski kuhinji je namreč »kriv« njihov mlajši sin Matej, ki je obiskoval waldorfski vrtec Mavrična dežela v Melju in je sedaj tudi prvošolček Waldorfske šole Maribor.

Filozofija

Kuhanje za otroke je svojevrsten izziv in velika odgovornost. Otroci prihajajo iz različnih družbenih okolij in imajo različne prehranjevalne navade. Naj bo hrana še tako zdrava in bogata, nam nič ne pomaga, če je otroci ne sprejemajo. Zato iščemo kompromise.

Prehrana v waldorfskem vrtcu in šoli je precej drugačna, čeprav na prvi pogled ni videti tako - temelji namreč na antropozofskih principih. Otrokom kuhamo polnovredno, ekološko in pretežno vegetarijansko hrano. Jedilniki so zastavljeni tako, da otroci dobijo celo paleto žit, stročnic in sezonsko, svežo zelenjavo ter sadje. Jedilniki se ne menjavajo tako pogosto, saj pogosta menjava zmoti ritem otroka in mu tudi ne daje dovolj časa, da bi osvojil določeno hrano. Jedi so sestavljene tako, da vsebujejo vse dele rastlin: korenine, liste in cvetove (plod). Vsak del rastline ima namreč pomembno funkcijo pri razvoju telesa, notranjih organov in duševnosti. Z upoštevanjem teh načel se otrokovo telo lahko v polni meri razvije. Otroke navajamo tudi na preproste tradicionalne jedi, kot so matevž, kisla repa, različne enolončnice … Običajne jedi, kot so palačinke, peciva, cmoki itd, pripravljamo iz pirine, polbele pšenične in ajdove moke. Jajca uporabljamo v majhnih količinah, saj ta obremenjujejo prebavo. Jedilniki so sezonski, kar pomeni, da kuhamo s sadjem in zelenjavo, ki jo je v tistem času možno dobiti od lokalnih kmetov ali na tržnici.

Zelo se trudimo dodajati probiotike, ki uravnovešajo prebavo, kadar otroci jedo več žit in stročnic.

Dobavitelji

Kako zdravo kuhamo, je seveda odvisno tudi od tega, od koga in od kod dobivamo živila. Počasi se razvijajo tudi naši kmetje in vedno več ekoloških živil je že slovenskih. Naša kuhinja ima večinski delež ekoloških živil. Vsa živila je težko dobiti ekološka, sploh v večjih količinah in skozi vse leto, zato nabavljamo tudi v Avstriji, kjer je več grosističnih trgovin z ekološkimi živili. Naši dobavitelji so Združenje ekoloških kmetov, Ekološka kmetija Radikon, Zadruga dobrina, Majcen d.o.o., Ekološka kmetija Podgrajšek, Sirarna Čuš iz Orehove vasi in Trgovina Norma. Določene stvari dobavljamo iz Avstrije, kjer so trgovine z ekološkimi živili bolje založene.

Andreja in Peter Rajšek